کشاورزان و کارشناسان پیشرو دیمزارهای فارس از دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز بازدید کردند.
بهگزارش روابطعمومی دانشگاه شیراز، مرکز توانافزایی و مهارتآموزی دانشکده کشاورزی در راستای منویات مقام معظم رهبری درخصوص جهش تولید در دیمزارها، در ادامۀ برگزاری دورههای توانافزایی و مهارتآموزی که طی 13جلسه در مدت نزدیک به دوماه با حضور استادان مجرب و متخصص از دانشگاههای مطرح و مراکز تحقیقات کشور برگزار شد، با تلاش دبیر کمیتۀ مهارتآموزی و نماینده دانشکده کشاورزی در نظام مهندسی استان فارس، بهصورت عملی فعالیتهای ارزشمندی در مزرعه اجرا کردند که علاوهبر استقبال و بازید کشاورزان پیشرو اصفهان، در اردیبهشتماه ازسوی جمعی از کشاورزان پیشرو دیمزارهای حومۀ استان فارس، کارشناسان اجرایی دیمزارها، نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، مسئولین زراعت، دانههای روغنی، علوفه و حفاظتی مدیریت جهاد کشاورزی فارس و مسئول خدمات حومۀ شهرستان شیراز مورد بازید قرار گرفت.
مدیر مزارع دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در حاشیۀ این بازدید، ضمن خوشآمدگویی به حاضران، به اهمیت و جایگاه تولید دیمزارها و امکان بهرهبرداری صحیح و افزایش تولید در واحد سطح اراضی دیم پرداخت.
دکتر سیدعبدالرضا کاظمینی در بازدید از مزرعۀ الگویی کشت مخلوط تریتیکاله با گیاهان علوفهای خانواده لگومینوز شامل ماشک، نخود علوفهای، گاودانه و خلر،توضیح داد: حفظ حاصلخیزی اراضی دیم و نیز اجرای صحیح تناوب زراعی به همراه کاهش خاکورزی و استفاده از تجهیزات و کارندههای مخصوص دیمزارها همراه با درنظرگرفتن و اجرای تمام نکات کلیدی زراعت دیم منجر به افزایش تولید در دیمزارها خواهد شد.
عضو هیئتعلمی بخش تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه شیراز در ادامه به نقش مهم نفوذ دانش در افزایش تولید پرداخت و گفت: کشاورزان با رعایت اصول علمی با درکنار داشتن کارشناسان مجرب بهخوبی میتوانند افزایش عملکرد محصول داشته باشند.
دکتر کاظمینی گفت: استفاده از گیاهان علوفهای در این سایت الگویی با هدف بررسی امکان توسعه و تولید گیاهان علوفهای بهصورت مخلوط در عرصه اراضی دیم با توجه به اهمیت تأمین و تغذیه علوفه دام و نیز بهبود حاصلخیزی خاک صورت گرفت.
وی در بازدید از مزرعه الگویی و نمونه کلزای دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز نیز که مورد استقبال و آشنایی کشاورزان و کارشناسان قرار گرفت، ضمن اشاره به اهمیت گیاهان دانههای روغنی به لحاظ اقتصادی به نقش این گیاه در تناوب زراعی و الگوی کاشت پرداخت.
دکتر کاظمینی درخصوص مراحل کاشت و داشت و برداشت کلزا توضیحات مبسوطی ارائه داد و گفت: درحال حاضر کلزا (کانولا) در برنامۀ الگویی کاشت دانشکده قرار گرفته است و باتوجه به ظرفیت عملکرد بسیارخوبی که این گیاه خواهد داشت با رعایت تمام موارد و کارشناسی دقیق، امکان بروز ظرفیت تولید این گیاه هست.
اهتمام جدی دانشگاه شیراز برای تغییر الگوی کشت
وی ابراز امیدواری کرد که همانطورکه مزرعه کلزای دانشکده کشاورزی در سال گذشته بهعنوان مزرعه نمونه استان فارس معرفی شد، در سال جاری نیز کسب این رکورد میتواند دستیافتنی باشد.
مدیر مزارع دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز درخصوص اندازهگیری مصرف آب که با همکاری یکی از استادان بخش مهندسی آب صورت گرفته است نیز، توضیح داد: استفاده از متخصصین مجرب در امر تولید از اهمیت بالایی برخوردار است و میبایست کشاورزان به این امر بها بدهند و از دانش کارشناسان مجرب استفاده نمایند.
وی اظهار کرد: امکان تغییر الگوی کشت با درنظرگرفتن امنیت غذایی، منابع آب، معیشت کشاورز و پهنه بندی اراضی نیز از ضرورتهایی است که دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز بهجد به دنبال آن است.
دکتر کاظمینی به کاشت گیاه دانه روغنی کاملینا که در سال زراعی جاری برای اولینبار در مزارع دانشکده کشاورزی انجام شد نیز اشاره و اظهار کرد: این گیاه به لحاظ تحمل به شوری و خشکی و نیز ویژگیهای مورفولوژیکی جایگاه مناسبی در اراضی دیم خواهد داشت. استفاده از تکنولوژیهای جدید نیز ازجمله مواردی است که میتواند منجر به افزایش محصول شود و در این خصوص، در سال زراعی از بذر پوشش دار کاملینا استفاده شد که هماکنون از وضعیت سبز بسیارخوبی برخوردار است.
مدیر مزارع دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز گفت: بدیهی است ارتقاء سطح آگاهی کشاورزان و دامداران همراه با رعایت الزامات برای توسعه کشت گیاهان جدید، خرید تضمینی محصولات جدیدی که در الگوی کاشت قرار خواهد گرفت و برآورد سطح تولید در استان، براساس منابع آب و بسیاری از موارد دیگر نقش بسزایی بر تولید محصولات زراعی و دامی خواهد داشت.
در ادامه، دکتر اوجی کارشناس مسئول دانههای روغنی نیز به اهمیت گیاه کلزا و نیز درآمد حاصل از تولید این گیاه پرداخت و درخصوص حمایتهایی که از این محصول صورت میپذیرد، توضیحات مبسوطی ارئه داد.