خوشه پژوهشی «آرایههای حسگری هوشمند برای پایش سلامت» بهسرپرستی دکتر بهرام همتینژاد، استاد شیمی دانشگاه شیراز، باحمایت بنیاد علم ایران تأسیس شد.
بهگزارش روابطعمومی دانشگاه شیراز، خوشه پژوهشی «آرایههای حسگری هوشمند برای پایش سلامت: کاربرد در غربالگری بیماریهای مجاری ادراری» با هدف طراحی و ساخت نسل جدیدی از حسگرها، تحت عنوان آرایههای حسگری، بهسرپرستی دکتر بهرام همتینژاد، استاد شیمی دانشگاه شیراز با همکاری ۸ عضو هیئتعلمی دیگر از دانشگاههای شیراز، علوم پزشکی شیراز و هایدلبرگ آلمان، در بنیاد علم ایران تصویب شد.
بهگفتهی دکتر همتینژاد، پس از انتشار فراخوان تأسیس خوشه پژوهشی در پاییز ۱۴۰۱ ازسوی بنیاد علم ایران، پروپوزال تأسیس این خوشه پژوهشی آماده و ارسال شده که درنهایت، پس از یکسال ارزیابی در بهمنماه سال جاری، به تصویب و حمایت بنیاد علم ایران رسیده است.
وی در توضیح اهمیت و ضرورت این خوشه پژوهشی گفت: امروزه ارائهی روشهای تشخیصی سریع و ارزانقیمت که بتوانند بهعنوان تستهای درمحل مراقبت مورد استفاده قرار گیرد؛ از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است. از طرفی دیگر، با توسعهی علوم و تکنولوژی، هرچند کیفیت زندگی درحال بهبود است، اما همین تکنولوژیها مخاطرات فراوانی برای سلامت انسان (در سه حوزهی محیطزیست، غذا و پزشکی) به ارمغان آوردهاند که بهمنظور شناسایی ساده و سریع این مخاطرات، نیاز به ابزارهای هوشمند و قابل دسترس است.
استاد شیمی دانشگاه شیراز ادامه داد: آرایههای حسگری که با الهام از حسهای بویایی و چشایی پستانداران ارائه شده است، بهعنوان بینی و زبان الکتریکی شناخته میشود. جفتشدن این آرایهها با روشهای علوم داده و هوش مصنوعی میتواند منجر به ساخت ابزارهای هوشمند و قابل حمل برای پایش در حوزههای سلامت باشد. ازجمله کاربرد مهم این ابزارها، غربالگری بیماری بهویژه انواع سرطان است.
دکتر همتینژاد گفت: این خوشهی چندتخصصی از گردهمآمدن تخصصهای مختلف شامل شیمی، بیوشیمی، بیوتکنولوژی، پزشکی و علوم داده و هوش مصنوعی تشکیل شده است.
بهگفتهی سرپرست خوشهی پژوهشی آرایههای حسگری هوشمند برای پایش سلامت، ۸ عضو هیئتعلمی دیگر به نامهای: دکتر جواد تشخوریان، دکتر علی نیازی، دکتر رضا بوستانی و دکتر زهرا شجاعیفرد از دانشگاه شیراز، دکتر ابوالفضل خلفینژاد، دکتر امیدرضا فیروزی و دکتر علی آریافر از دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دکترUwe Bunz از دانشگاه هایدلبرگ کشور آلمان در این خوشه همکاری دارند.
استاد شیمی دانشگاه شیراز خبر داد: این خوشه با بودجهی مصوب برای یک دورهی سهساله اجرا خواهد شد که درصورت مثبتبودن خروجیهای خوشه تا پنجسال نیز قابل تمدید است.
وی افزود: در این خوشه، با همکاری پژوهشی اعضا روی ساخت ابزارهای تشخیصی هوشمند برای غربالگری بیماریها ازجمله بیماریهای مجاری ادرار با تأکید بر سرطانهای مجاری ادراری و سرطان خون پژوهش خواهد شد. خروجیهای موردانتظار این خوشه ثبت پتنتهای داخلی و خارجی، چاپ مقالات در مجلات 10درصد و 25درصد بالا از نظر ضریب تأثیر (هرسال حداقل 6 مقاله) و تولید دو نمونه آزمایشگاهی از ابزارهای تشخیصی است.
گفتنی است، از میان ۴۰ پروپوزال ارسالشده به بنیاد علم ایران، تنها ۳ خوشه در کشور به تصویب رسیده که خوشه پژوهشی «آرایههای حسگری هوشمند برای پایش سلامت»، بهسرپرستی دکتر همتینژاد، یکی از آن ۳مورد و تنها خوشهی تأیید شده از دانشگاه شیراز است.
روابطعمومی دانشگاه شیراز، ضمن تبریک این موفقیت ارزشمند به دکتر همتینژاد و همکاران پژوهشی ایشان در این خوشه پژوهشی و همینطور خانواده بزرگ دانشگاه شیراز، تندرستی، سربلندی و دیرزیستی همگان را از درگاه خداوند متعال آرزومند است.