کنشگران محیط زیست در سومین رویداد هفتۀ ملی هوای پاک دانشگاه شیراز تقدیر شدند.
بهگزارش روابطعمومی دانشگاه شیراز، بهمناسبت هفتۀ ملی هوای پاک، مراسم بزرگ پیادهروی دانشگاهیان در باغ گیاهشناسی ارم دانشگاه شیراز برگزار شد. در این مراسم که صبح سهشنبه دوم بهمن٫ماه، بههمت معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه شیراز با همکاری ادارهکل حفاظت محیط زیست استان فارس و سازمان سیمامنظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز با حضور جمعی از هنرمندان، دانشگاهیان و فعالان محیطزیست ترتیب یافت، از کنشگران محیط زیست تقدیر شد.
همگان برای حفظ هوای پاک مسئول هستند
معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه شیراز با اشاره به اهمیت حفظ هوای پاک و جایگاه پایتخت محیطزیست این کلانشهر تأکید کرد که همگان برای حفظ هوای پاک مسئول هستند.
دکتر حامد تقوایی در سومین رویداد هفتۀ ملی هوای پاک، با اشاره به اینکه هرسال بههمت معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه شیراز مراسم روز هوای پاک در این شهر برگزار میشود، گفت: شیراز شهری بیمثال است که روز آلوده ندارد و یکی از دلایل هوای پاک، باغات شیراز و مردم با فرهنگ و باصفای این شهر است.
وی با بیان اینکه انسان تا چیزی را از دست ندهد قدر آن را نمیداند، تصریح کرد: شیراز بهدلیل هوای پاک، پایتخت زیستمحیطی آسیا نیز شناخته شده است، از همینرو همه در برابر حفظ هوای پاک شیراز مسئول هستیم و باید برای حفظ شرایط زیستی آن کوشا باشیم.
معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه شیراز ادامه داد: دانشگاه شیراز نیز وظیفۀ خود میداند که با تحقیقات مختلف در رشتههای متفاوت به شکل علمی سعی کند تا این شرایط حفظ شود و برای آیندگان باقی بماند.
مردم شیراز با مطالبهگری در حفظ محیطزیست این شهر قدم بردارند
معاون سازمان سیمامنظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز نیز در این مراسم با تأکید بر اینکه شیراز از انواع جذابیتهای منابع انسانی، منابع طبیعی و محیطزیستی برخوردار است، تصریح کرد: شهرداری شیراز فعالیتهای مختلفی را در راستای حفاظت از فضای سبز، محیطزیست و باغات انجام داده است و مردم این شهر با مطالبهگری از مسئولان میتوانند در راستای حفظ این داشتههای ارزشمند محیط زیستی قدم بردارند.
دکتر سیدجواد نقیبی با اشاره به منویات مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) درخصوص اینکه شیراز بهترین نمونۀ تنیدگی و تلفیق دین، هنر و حماسه است، بیان کرد: در این ۳ستون، دین، حماسه و هنر مصادیق مختلفی را میتوان در شیراز پیدا کرد.
معاون سازمان سیمامنظر ادامه داد: در موضوع دین، وجود امامزادگان شریف، اهل بیت عصمت و طهارت و عالمان دینی فراوانی مانند حافظ، ملاصدرا و...؛ در بحث هنر که شیراز در سطح کشور یک مکتب هنری بسیار زیبا دارد، در بحث حماسه که میدانیم اولین پرچم مبارزه با استعمار پرتقال را امام قلیخان حاکم فارس از شیراز برافراشته کرد، همچنین در مبارزه با استعمار انگلیس میرزای شیرازی فتوای تنباکو را داد و بسیاری موارد دیگر نشاندهنده این موضوع است که شیراز در هر ۳ موضوع دین، هنر و حماسه سرآمد است.
اهمیت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر
معاون محیطزیست انسانی ادارهکل حفاظت محیطزیست فارس نیز در باغ گیاهشناسی ارم دانشگاه شیراز بیان کرد: شرایط ویژه شهر شیراز، فضای سبز، نوع توپوگرافی، وجود دشت سروستان و وزش بادی که از سمت شرق به غرب میوزد، باعث میشود تا آلودگیها در سطح شهر شیراز ماندگار نشود و شرایط مطلوبی را برای کیفیت هوا ایجاد کند.
مهندس قاسم نهاوندی اظهار کرد: با تلاشهای انجام شده و انتقال کارخانههایی مانند ریشمک و فیلتراسیون برخی از کارخانهها مانند کارخانه سیمان، باعث شده است تا کیفیت هوای شهر شیراز در سال ۱۴۰۲، حدود ۹۶درصد، وضعیت پاک یا قابل قبولی داشته باشد و شیراز جزء تمیزترین کلانشهرها در سطح کشور به شمار رود و همچنین در سال ۲۰۲۴ پایتخت محیطزیست آسیا شناخته شود.
وی در ادامۀ سخنان خود با اشاره به اینکه شعار هوای پاک امسال «عزم ملی برای هوای پاک با انرژیهای تجدیدپذیر» است، گفت: شاخص کیفیت هوا یا شاخص آلودگی هوا با پارامتری به نام AQI سنجیده میشود، یعنی میزان ذرات و گازهای آلاینده ازجمله مونوکسیدکربن، اوزون، هیدروکربنها، دیاکسیدکربن، اکسیدهای ازت و اکسیدهای گوگرد را سنجش کرده و به یک اعداد بدون بعد میرسند که میتوان وضعیت کیفیت هوا را با آن تشخیص داد.
مهندس نهاوندی با تأکید بر اینکه بسیاری از کشورها ازجمله ایران از کشور سوختهای فسیلی استفاده میکنند، گفت: باتوجه به اینکه ایران منبع سوختهای فسیلی است، از این سوخت بهصورت قابل توجهی استفاده میکند که آلودگیهایی را در پی دارد.
معاون محیطزیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست فارس با بیان اینکه حدود ۳۰درصد از کشورهای دنیا درحال حاضر، بیشاز ۲۰درصد از انرژیهای خود را از انرژیهای تجدیدپذیر دریافت میکنند، گفت: حدود ۴۷درصد از کشورهای دنیا نیز بیشاز ۵۰درصد از انرژیهای خود را از انرژی تجدیدپذیر دریافت کرده و حتی کشورهایی مانند نروژ، ایرلند یا پاراگوئه ۱۰۰درصد از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه قطعاً استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر هم آلودگی کمتر و هم هزینۀ پایینتری دارد، تصریح کرد: بههرحال چه بخواهیم چه نخواهیم، سوختهای فسیلی زمانی تمام خواهند شد، از هیمنرو باید تلاش شود تا از انرژیهای تجدیدپذیر بهویژه انرژی خورشیدی استفاده کرد.
مهندس نهاوندی در پایان بیان کرد: مردم باید به این نکته واقف شوند که هرگونه دخل و تصرف، تغییرات و نابهسامانیهایی که ازسوی انسانها ایجاد میشود، تأثیرات منفی روی انسان و دیگرموجودات خواهد داشت و باید نسبت به محیط زیست توجه ویژه نشان داد.
در ادامۀ این مراسم استاد داریوش نویدگویی، ناشر و نویسنده شیرازی و دارنده نشان درجه یک فرهنگ و هنر نیز دقایقی درخصوص اهمیت محیطزیست و شرایط ویژۀ آبوهوای شیراز سخن گفت. اجرای موسیقی زنده نیز از برنامههای جنبی این رویداد بود.
در پایان این مراسم هم از کنشگران محیطزیست تقدیر و به قید قرعه به شرکتکنندگان جوایزی اهدا شد.
گفتنی است، در حاشیۀ سومین رویداد هفتۀ ملی هوای پاک در باغ ارم دانشگاه شیراز نیز نمایشگاههای تصویری چون «گیاهان قرآنی» و نمایشگاه آموزشی «توصیههایی برای مقاومت در برابر میل به استعمال دخانیات» و «پرندگان زیبا» برپا بود و خدمات رایگان تست سلامت نیز به شرکتکنندگان ارائه شد.