بهگزارش روابط عمومی دانشگاه شیراز، دکتر کاووس حسنلی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز به دعوت انجمن ادبیات پارسی استرالیای جنوبی (آدلید)، در مراسم سالگرد این انجمن حضور یافت و در راستای گسترش زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی، طی سخنانی با عنوان «شوخ شیرینکارِ شیراز» به معرفی حافظ شیرازی، در جمع ساکنان استرالیا پرداخت.
استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، در این نشست که در ادامهی فعالیتهای فرهنگی کشور استرالیا ترتیب یافت، یکی دیگر از عوامل محبوبیت حافظ شیرازی را شوخطبعیها و بذلهگوییهای او دانست و با ذکر نمونههایی از شعر حافظ، دربارهی ظرافتهای شاعرانهی او در اینگونه از سرودهها توضیح داد.
دکتر حسنلی در بخشی دیگر از سخنان خود به طنزهای حافظ اشاره کرد و آنها را یکی از ابزارهای کارآمد در نقدهای اجتماعی دانست و تأکید کرد: یکی از بنیادیترین ویژگیهای سخن حافظ و یکی از کارسازترین ابزارهای بیانیاش طنز است. حافظ که از همهی امکانات و ظرفیتهای زبان، به سودِ سخنِ خویش، بهره میجوید، از ابزارِ کارآمد هم بارها بهره گرفته است.
وی اظهار کرد: چنانچه کسی با شگردهای طنزآلود حافظ آشنا نباشد، نمیتواند به برخی از ریزهکاریهای هنری او به سادگی و شایستگی راه یابد. زبان نیشدارِ حافظ، بسیاری از واژهها را وارونه به کار میگیرد تا انرژی آنها را افزایش بدهد. شوخی، مطایبه و طنز در انواع مختلفش در سراسر دیوان حافظ گسترده شده است. او خود اینگونه بر طبعِ طناز و ذوقِ بذلهگوی خود تأکید داشته است:
نـکتـهدانی بذلهگو چون حافظ شیـریـنسخـن
بخـششآموزی جهانافـروز چون حاجیقوام
هرکه این عشرت نخواهدخوشدلی بر وی تباه
هرکه این مجلس نجوید زندگی بر وی حرام
یادآوری میکند، در سالهای گذشته نیز دکتر حسنلی برای گسترش زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی، در کشورهای مختلف سخنرانیهای متعدد داشته است.