کشف الکتریسیته و به کارگیری نیروی برق یکی از مهمترین تجربیات بشر در طول تاریخ است. از این رو، طیِ دو قرن گذشته، رشد علم و فناوری از سرعتی بیسابقه نسبت به قرون گذشته برخوردار بوده و کاربرد الکتریسیته و شاخههای آن نظیر برق، قدرت، مخابرات، الکترونیک، کنترل، کامییوتر و سایر شاخههای این دانشِ پیشرو؛ در مجموعۀ علوم و فنون و نقش انکارناپذیر آن در پیشبرد تکنولوژی، سبب شده که اهمیت و ضرورت فعالیت علمی و سرمایهگذاری تحقیقاتی در این علم بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. از سوی دیگر، بیتردید، قرن بیست و یکم، قرن کامپیوتر، ارتباطات و مبادله اطلاعات است؛ مهندسی و علوم کامپیوتر نه تنها خود علمی مستقل و مهم است بلکه علوم و فنون دیگر را نیز تحت الشعاع خود قرار داده است. امروزه کمتر علمی را مییابیم که به علوم کامپیوتر وابسته نباشد و تحقیقات در هیچ زمینهای بدون ابزارهای کامپیوتری امکانپذیر نیست. کامپیوتر نه تنها در دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی و صنایع راه یافته، بلکه در ادارات، مدارس، مراکز فروش و منازل نیز جای خود را باز کرده و در حقیقت به ابزاری جایگزین ـ ناپذیر در عصر حاضر مبدل شده است. نظر به مواردِ فوق الذکر و در راستای ارتقاء بخش های برق و کامپیوتر طبق مصوبه هیئت رئیسه دانشگاه شیراز، دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر در سال ۱۳۷۸ متشکل از بخش های: "مخابرات و الکترونیک"، "قدرت و کنترل" و "مهندسی و علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات" افتتاح گردید.
تاریخچه:
پیشینه بخش برق:
بنیان این بخش در سال 1343 توسط دکتر رفیع مودت، یکی از اساتید دانشکده مهندسی، گذاشته شد. در سال 1344 با رسیدن وسایل آزمایشگاهی خریداری شده، سه آزمایشگاه دائر شد که عبارت بودند از:
آزمایشگاه الکترونیک
آزمایشگاه ماکروویو
آزمایشگاه اندازهگیری دقیق
در سال 46-45 با ساخته شدن ساختمان جدید مهندسی، در بخش برق آزمایشگاههای مختلف و متعدد به مساحت 1200 متر مربع و یک کارگاه تعمیرات وسایل الکترونیکی ایجاد شد. تعداد استادان این بخش در آن سال به 6 نفر رسید و در همین سال، دوره MSc (فوق لیسانس) مهندسی برق الکترونیک مطابق با برنامه دانشگاههای معتبر دنیا تهیه شد و مورد تایید شورای مرکزی دانشگاهها قرار گرفت. با گسترش امکانات آزمایشگاهی و تحقیقاتی و افزایش تعداد کادر آموزشی، تعداد دانشجویان پذیرفته شده نیز افزایش یافت و گرایشهای جدیدی نیز ایجاد شد.
با گسترش بخشهای برق و کامپیوتر، طبق مصوبه هیات رییسه دانشگاه در سال 1378 به دانشکده برق و کامپیوتر تبدیل شد که شامل بخشهای:
مهندسی مخابرات و الکترونیک
مهندسی قدرت و کنترل
مهندسی و علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات
میباشد. در حال حاضر نیز با برخورداری از اساتیدی مجرب و آزمایشگاهها و مراکز پژوهشی ممتاز و مجهز از جمله آزمایشگاه و مرکز تخصصی آپا (آگاهی رسانی-پشتیبانی و امداد رایانهای) که بزرگترین مرکز متولی پاسخ به رخدادهای امنیت فضای سایبری در جنوب کشور میباشد، در زمرهی سرآمدترین دانشکدههای مهندسی برق و کامپیوتر کشور به حساب میآید.