بهگزارش روابطعمومی دانشگاه شیراز، در آیین گرامیداشت روز روانشناس و مشاور که ازسوی مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه شیراز با همکاری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز ترتیب یافت، جمعی از استادان، روانشناسان، مشاوران و دانشجویان رشتههای روانشناسی گرد هم آمدند.
در این برنامه که روز سهشنبه ۹ اردیبهشتماه ۱۴۰۴، در تالار رازی دانشگاه شیراز ترتیب یافت، از تعدادی از استادان روانشناسی بازنشسته دانشگاههای استان فارس و روانشناسان و مشاوران مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه شیراز و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز تقدیر شد.
همچنین در این برنامه از پوستر دو طرح در حوزهی روانشناسی و سلامت روان با عنوان «خانوادۀ متعالی» و «ترنج» با حضور مسؤولان رونمایی شد.
بهگفتهی مدیر مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه شیراز، طرح خانوادۀ متعالی دربردارندۀ برگزاری کارگاههای آموزشی در حوزههای مختلف مرتبط با خانواده، برای ۱۹ گروه هدف است.
دکتر مهدیرضا سرافراز توضیح داد: طرح ترنج نیز به تولید مستندات تصویری در حوزۀ خانواده مربوط است و در این طرح از استادان و متخصصان حوزۀ خانواده برای آموزشهای مختلف استفاده میشود. موضوعات حوزۀ خانواده که بهصورت تصویری تولید خواهد شد، دربرداندۀ موضوعاتی چون مسئولیتپذیری در خانواده، مدیریت خشم، نقش فرزندان در خانواده و... میشود.
برند ویژۀ دانشگاه شیراز در حوزۀ روانشناسی
معاون دانشجویی دانشگاه شیراز، در جمع روانشناسان و مشاوران ضمن گرامیداشت و تبریک این روز و همچنین گرامیداشت دهه مبارک کرامت و روز میلاد حضرت معصومه (س)، گفت: روانشناسی درمتن جامعه قرار داره و در حاشیه نیست؛ از همینرو از اهمیت و اولویت بالایی برخوردار است.
دکتر علیاصغر چالمه به جایگاه ویژهی حوزهی روانشناسی و ظرفیت دانشگاه شیراز در این حوزه پرداخت و گفت: دانشگاه شیراز از نظر داشتن دانشکدهی باسابقهی روانشناسی و علوم تربیتی، رشتهی روانشناسی و گرایشهای مختلف آن در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، تربیت نیروهای متخصص این حوزه برای جامعه و فعالیت مؤثر مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه در کشور، دارای یک برند ویژه در این حوزه است.
وی به موفقیتهای مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه شیراز طی سالهای متمادی اشاره کرد و گفت: این مرکز خدمات ارزندهای را به جامعهی دانشگاهی و مردم استان ارائه میدهد و همواره در سطح کشور خوش درخشیده است.
معاون دانشجویی دانشگاه شیراز گفت: باتوجه به اهمیت و جایگاهی که مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه دارد در سطح دانشگاه و استان دارد؛ در سال گذشته این ساختمان این مرکز را مورد تعمیر و بازسازی اساسی قراردادیم و به بهرهبرداری رساندیم؛ بهطوری که درحال حاضر این مرکز هم از نظر وسعت و تجهیزات و هم از نظر استاندارد و خدماتی که ارائه میدهد در سطح کشور بینظیر است.
دکتر چالمه خبر داد: درسال گذشته و باوجود محدودیتهایی که بهدلیل بازسازی مرکز مشاوره دانشگاه وجود داشته، این مرکز بیشاز ۱۶هزار جلسه مشاوره ارائه داده است. همچنین باتوجه به طرحهای این مرکز، نرخ بسیاری از آسیبها، بهویژه آسیبهایی از نوع خودآسیبرسان، نسبت به سال قبل کاهش داشته است.
وی ضمن قدردانی از دستاندرکاران این برنامه، گفت: امیدواریم با همکاری سازمانهای مختلف ازجمله شهرداری بتوانیم گامهای مؤثری در زمینهی سلامت روان مردم برداریم.
شیرازیها بیشترین آمار جلسات مشاوره را به خود اختصاص دادند
رئیس انجمن روانشناسی اجتماعی ایران نیز در گرامیداشت روز روانشناس و مشاور دانشگاه شیراز گفت: آمار نشان میدهد بیشترین آمار مراجعه به روانشناس و مشاور مربوط به مردم شیراز است و این نشانگر سطح بالای فرهنگ و شعور این مردم است.
دکتر مجید صفارینیا به تعریف سلامت روان طیق سازمان بهداشت جهانی پرداخت و گفت: سلامت روان وضعیتی است که در آن فرد تواناییهای خودش را میشناسد، میتواند با استرسهای عادی زندگی کنار بیاید، به طور سازنده و مؤثر کار کند، و در جامعه خود مشارکت داشته باشد. این یعنی، سلامت روان فقط نبود بیماری روانی نیست؛ بلکه شامل شادی، رضایت، سازگاری و رشد فردی هم میشود.
رئیس انجمن روانشناسی اجتماعی ایران با بیان اینکه وضعیت سلامت روان در ایران در سالهای اخیر نگرانکننده گزارش شده است، توضیح داد: بر اساس آمارهای رسمی، حدود ۲۵تا ۳۰درصد جمعیت کشور با نوعی از اختلالات روانی مواجه هستند. این اختلالات شامل افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلالات خواب و پرخاشگری میشوند. بهویژه افسردگی و اضطراب بهعنوان شایعترین مشکلات روانی در کشور شناخته شدهاند.
دکتر صفارینیا به تهدیدهای خدمات روانشناسی پرداخت و گفت: بیاعتمادی عمومی به روانشناسان؛ برچسبزدن و انگ اجتماعی؛ نبود استانداردهای مشخص و نظارت کافی و مشکلات اقتصادی و هزینۀ بالا ازجمله مشکلات و تهدیدهای خدمات روانشناسی در کشور است.
وی سوءاستفاده یا رفتار غیرحرفهای برخی روانشناسان، عدم آموزش یا بهروزرسانی علمی، رقابت با روشهای شبهعلمی یا درمانهای غیرعلمی، عدم استفاده از خدمات روانشناسان توسط حکمرانی بهویژه در برنامههای پیشگیری اولیه و نبود خدمات بیمهای برای روانشناسان و مشاوران را از دیگر تهدیدهای خدمات روانشناسی برشمرد.
رئیس انجمن روانشناسی اجتماعی ایران اعلام کرد: طبق آمار رسمی، حدود ۳۵۰هزار فارغالتحصیل و ۲۵۰هزار دانشجوی روانشناسی در کشور وجود دارد که از این تعداد، ۱۲۰هزارنفر دارای مدرک کارشناسی ارشد و دکتری هستند.
وی به ویژگیهای یک روانشناسخوب که میتواند تأثیر زیادی در روند درمان و موفقیت آنداشته باشد،پرداخت و گفت: جامعهپسندی شخصیت، سبک تبادل، رویکرد شادی، چشمانداز زمان، ابعاد شخصیت، خویشتنداری و خودتنظیمی و اخلاق حرفهای، شناخت روشهای علمی و روزآمد، مسئولیتپذیری و انعطافپذیری شخصیت ازجملهی ویژگیهای یک روانشناسخوب است.
لزوم توجه مدیریت شهری به سلامت روان مردم
معاون اجتماعی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز در روز بزرگداشت روانشناسان، ضمن تبریک این روز به تمامی روانشناسان و مشاوران، گفت: ما به عنوان نمایندگان مدیریت شهری، در این مراسم حاضر شدیم تا ضمن عرض سلام و تبریک، از زحمات شما عزیزان تقدیر کنیم، روز روانشناسی و مشاوره را به همه روانشناسانی که به درمان زخمهای پنهان و دردهای مردم میپردازند، تبریک میگویم.
دکتر امیر همتی دشتکی، در این برنامه گفت: در کلانشهرهایی با این ابعاد و تنوع فرهنگی، توجه به سلامت روان شهروندان ضروری است، مدیریت شهری در این زمینه احساس مسئولیت میکند و ما باید دست یاری به سوی گروههای مرجع و نهادهایی مثل دانشگاه شیراز، دراز میکنیم.
معاون اجتماعی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز به اهمیت حکمرانی علمی در جوامع مدرن اشاره کرد و افزود: روانشناسی نقش بسزایی در ثبات و قوام جوامع مدرن دارد، ما در گذشته شاهد بودهایم که بسیاری از تنشها و منازعات اجتماعی با رویکرد روانشناسی به راحتی حل و فصل شده است.
وی به تلاشهای شهرداری در احیای مراکز مشاوره اشاره کرد و گفت: ما در تلاش هستیم که با همکاری دانشگاه شیراز، خدمات مشاوره و روانشناسی را به شکل بهتری ارائه دهیم و امیدواریم که با همت شما روانشناسان، بتوانیم جامعهای ایدهآل و سالم بسازیم.
دکتر همتی دشتکی از همکاران و برگزارکنندگان برنامه سپاسگزاری و تقدیر کرد و گفت: امیدواریم که با همکاری یکدیگر، بتوانیم گامهای مؤثری در حوزهی سلامت روان و مشاوره برداریم.
سرپرست دفتر امور زنان و خانواده استانداری فارس نیز در آیین گرامیداشت روز روانشناس و مشاور اظهار کرد: یکی از رسالتهای اصلی در دفتر زنان و امور خانواده استان توجه به سلامت و بهداشت روان خانواده و جامعه است که در این راستا از ظرفیت گران سنگ جامعه روان شناسان استان استفاده خواهیم کرد.
دکتر سمانه ذوالقدری، در این جلسه درخواست کرد تا با کمک جامعه روانشناسان استان، گروههای تخصصی در دفتر امور زنان پایهگذاری و تشکیل شود تا قدمهای تأثیرگذاری برای جامعه برداشته شود.
وی با اشاره به تقارن روز دختر و روز روان شناس، تصریح کرد: در دفتر امور زنان و خانواده استانداری فارس، موضوع دختران و روان شناسی در هم تنیده است و این تقارن را به فال نیک می گیریم.
دکتر ذوالقدری ادامه داد: اعتقاد ما بر این است که باید در حوزه مسائل سلامت و روان جامعه نگاهها تخصصی و علمی باشد و دختران ما نیاز به دیدهشدن، درکشدن و شنیدهشدن دارند و اینکه چگونه این اتفاق رقم بخورد نیازمند جامعه روانشناسان هستیم.