همزمان با مراسم گرامیداشت روز جهانی موزه از چند اثر جدید در موزه تریخ طبیعی و تکنولوژِ دانشگاه شیراز رونمایی شد.
آقای محمدمهدی اسلام نژاد، رئیس موزه تاریخ طبیعی گفت: تاکسیدرمی شیر نر ، ماکت آتش فشان، تاکسیدرمی طاووس، تاکسیدرمی پرنده بسیار کمیاب بالابان، از جمله این آثار است.
وی افزود : خمره ارزشمند با قدمت بیش از 3 هزار سال ، قطر 110 سانتی متر و ارتفاع یک متر به شکل فتیله ای کشف شده در منطقه داراب از دیگر آثار رونمایی شده به شمار می رود.
رئیس موزه تاریخ طبیعی اظهار داشت : مومیایی یک دختر حدود 7 یا 8 ساله نیز اثر منحصر به فردی است رونمایی شد.
وی ادامه داد : بر اساس برآوردهای اولیه ، قدمت این مومیایی حدود هزار سال است و به دوره یزدگرد سوم برمی گردد.
آقای اسلام نژاد گفت : این مومیایی در شما فارس کشف شده بخش هایی از آن تحلیل رفته است.
وی افزود : یک فسیل گاو دریایی هم در یکی از روستاهای شهرستان لامرد کشف شده که یک متر مکعب حجم و 54 میلیون سال قدمت دارد.
رئیس موزه تاریخ طبیعی گفت : با هماهنگی های صورت گرفته قرار است این فسیل هم در موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز در معرض دید عموم قرار گیرد.
گفتنی است موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز اسفند ماه سال 1353 تأسیس شد و در سال 1356به ساختمان کنونی با زیر بنای حدود 5 هزار متر مربع انتقال یافت .
این موزه شامل بخشهای جانوری، گیاهی، زمین شناسی، حشره شناسی، نجوم، تکنولوژی، آناتومی، تمبر و سکه و کارگاه تاکسیدرمی است که فعالیتهای آنها در سه محور آموزشی، پژوهشی و نمایشی صورت می گیرد.
بخش جانور شناسی موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز بالغ بر هزار نمونه ی جانوری به جز حشرات را در دو گروه عمده مهره داران و بی مهرگان در برمی گیرد.
این دو گروه در سالنهای مرکزی در دو طبقه درمعرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
نمونه های جالب و دیدنی حیوانات ، آکواریوم 7 متری ماهیهای آب شیرین و مارهای زنده از بخشهای دیگر این مجموعه است.
جنین دو قلوی پسر از سینه به هم چسبیده،بزغاله دو سر، مرغ چهارپا، گوساله دو سر، بره هشت پا و قوچ چهار شاخ از نمونه های کم نظیر، جذاب و دیدنی موزه تاریخ طبیعی شیراز است.
کارگاه تاکسیدرمی به عنوان رکن اساسی همه فعالیتهای قسمت جانوری است که از بدو تاسیس موزه مورد تایید و تاکید کارشناسان از ابعاد پژوهشی وآموزشی بوده است.
در بخش حشره شناسی موزه، شناسا یی علمی و تاکسونومیکی حشرات ، بررسی طرز زندگی و بیولوژی آنها و در کل معرفی این موجودات برای بازدید کنندگان صورت می گیرد.
همچنین این بخش دارای قسمتی به نام کلکسیون یا مخزن نگهداری حشرات است که نمونه ها بر اساس رده بندی علمی در آن جای گرفته و دانشجویان مقاطع تحصیلی مختلف از آن استفاده می کنند.
بخش گیاهی موزه تاریخ طبیعی با جمع آوری گیاهان مناطق مختلف کشور بویژه استان فارس به دانش آموزان، دانشجویان، محققان ، متخصصان گیاهی و دیگر گروه های جامعه خدمات ارائه می کند.
گیاهان در قرآن ، گیاهان دارویی، هرباریوم یا محل نگهداری کلکسیون گیاهی با بیش از 5 هزار نمونه گیاهی ، تابلو های آموزشی اصطلاحات گیاهشناسی، انواع میوه های شکوفا و نا شکوفا ،گیاهان زینتی، گرامینه ها (گندمیان) ،گونهای ایران، پوشش گیاهی ایران، و دو قلو های بهم چسبیده در عالم گیاهی از جمله قسمت های بخش گیاهشناسی موزه تاریخ طبیعی شیراز است.
نمونه هایی از سنگ های آذرین، رسوبی و دگرگونی ، کانی های سیلیکاته و غیرسیلیکاته ، و فسیلهای گیاهی و جانوری را هم می توان در بخش زمین شناسی این موزه مشاهده کرد.
اسکلت بازسازی شده نهنگ گوژپشت و نمونه های جنینی رنگ آمیزی شده با تکنیک آلیزارین از نمونه های ارزنده بخش آناتومی موزه تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز است.
موزه آناتومی با دیدی تخصصی و برداشتن گامهایی موثر در جهت غنی ترکردن جنبه آموزشی و پژوهشی اهداف خود، مجموعه ای از نمونه های اسکلتی و آناتومیک را جمع آوری کرده است.
از ویژگیهای ارزشمند این موزه توانمندی آن در اجرای طرحهایی برای آموزش پیشرفته علم تشریح و آناتومی و ارائه راهکار و تولید نمونه های باارزش در این راستا می باشد.
به منظور پربار کردن جنبه های آموزشی این موزه، مولاژهای متنوعی که اعضای مختلف بدن انسان و حواس پنجگانه آن را نشان می دهند تهیه شده است و استاد یا مربی می تواند به راحتی قسمتهای مختلف بدن را بطور جداگانه برای دانشجو و دانش آموز تشریح و توضیح دهد.
مجموعه مولاژهای مراحل رشد جنین انسان از یک ماهگی تا نه ماهگی و جنینهای دو قلو و نیز نحوه ارتباط جنین با جفت و بدن مادر، از قسمتهای آموزنده و بسیار جالب این مجموعه است.
در بخش علوم وتکنولوژی این مجموعه دستاوردهای علمی وصنعتی بشر در شاخه های مختلف تکنولوژی، پدیده شناختی فیزیک، نجوم وستاره شناسی،مخابرات، الکترونیک، رایانه، برق و انرژی های نوین مورد بررسی قرارگرفته و در معرض دید علاقه مندان قرار دارد.
اوایل سال 1382 بخش تمبر ، سکه و اسکناس موزه تاریخ طبیعی به بهره برداری رسید.
در این بخش نمونه هایی از تمبرهای کشورهای مختلف جهان و بیشتر تمبرهای ایران در قبل و بعد از انقلاب اسلامی به نمایش گذاشته شده است.
کتابخانه موزه هم با حدود 3 هزار جلد کتاب در موضوعات جانورشناسی ، گیاهشناسی، زمین شناسی، تکنولوژی، تاریخ وسایر موضوعات و قریب یک هزار جلد نشریه علمی، پذیرای همکاران دانشگاهی است.
عکس های بیشتر مرتبط با این خبر در آرشیو الکترونیکی روابط عمومی دانشگاه شیراز موجود است.
http://gallery.shirazu.ac.ir