ااستان فارس از دیرباز سهم عمده ای در تمدن و هنر و معماری ایرانی و اسلامی داشته و بخش عمده ای از میراث ما در این استان وجود دارد. این آثار با شیوه های مختلف از دوران هخامنشی و ساسانی تا شکوفایی دوران اسلامی همه جای این استان را مزیُن کرده است. شهر شیراز در طول تاریخ پر افتخار خود هنرمندان شایسته ای را پرورده است که تا سمرقند و بخارا آثارشان را فراگرفته است. با توجه به جمعیت جوان کشور و نیاز وافری که به ساخت فضای زیست، کار و تفریح و … وجود دارد و همچنین با عنایت به آثار برجسته و منحصر به فرد هنر ومعماری و شهرسازی در شیراز و به منظور حفظ و اشاعه هنرهای سنتی، دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز در سال ۱۳۷۳ با پذیرش ۲۵ نفر دانشجو در مقطع کاردانی در محل دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز فعالیت خود را آغاز نمود . در مهر ماه ۱۳۷۵ به دلیل مشکل کمبود مکان و گستردگی فعالیت های کارگاهی، به دانشکده مهندسی منتقل و بصورت زیر مجموعه ای از آن دانشکده فعالیت نمود . در مهر ماه سال ۱۳۷۷ دانشکده به طور رسمی مستقل گردید و بخش های آموزشی و معاونت های مختلف آموزشی و دانشجویی - فرهنگی شکل گرفت و به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه داد. از شهریور سال ۱۳۷۹، این دانشکده به محل زیبایی که با همت آقای احمد نادر کاظمی از خیرینِ بنام شیراز در گلدشت معالی آباد احداث گردیده؛ منتقل شده است و به فعالیت خود ادامه می دهد. در حال حاضر دانشکده هنر و معماری، ۷۱۷ دانشجو دارد که ۱۱۵ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ،۶۰۲ دانشجو در مقطع کارشناسی تحصیل می کنند.
تاریخچه
فارس، سرزمین میراث دیرپای کهن بوم ایران است. ازآغازین آثارآریاییان قراریافته درفارس، تا میراث فرهنگی و معماری هخامنشیان و ساسانیان؛ و از آمیختن فرهنگ اسلامی با این میراث، وشکل گیری آثار ایرانی-اسلامی، اندوخته ای غنی و بی بدیل در این خاک زرخیز، تداوم یافته است. شیراز، طی هزاره اخیر، محل تمرکز والاترین نمودهای فرهنگ و هنرایرانی- اسلامی بوده، و آوازه ی هنر و هنرمندی مفاخر این شهر، تا اقصی نقاط ایران بزرگ، وجهان دیروز و امروز، راه یافته است. با تکیه بر پشتوانه ای چنین برجسته و افتخار آفرین، و به منظور آموزش نسل جوان در راه اشاعه این فرهنگ غنی، و تدارک دستمایه ای پرمحتوا دراستفاده از میراث هنری، معماری و شهرسازی سرزمین فارس، دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز، فعالیت خود را ازسال ۱۳۷۳ آغاز نمود.
در نخستین گام، بخشی ازفضای دانشکده ادبیات و علوم انسانی، پذیرای حضور دانشکده هنر و معماری بود. با گسترش دامنه ی فعالیت دانشکده و نیاز به فضای کالبدی وسیع تر، بخشی از فعالیت های کارگاهی به دانشکده مهندسی انتقال یافت، تا سرانجام، ازمهرماه سال ۱۳۷۷ دانشکده هنر و معماری به دانشکده ای مستقل تبدیل گردید، و بخش های هنر، معماری وشهرسازی در قالب ساختار دانشگاه شیراز برخوردار از امورآموزشی، پژوهشی وفرهنگی- دانشجویی تکوین پیدا کرد.
مکان کنونی دانشکده هنرومعماری که ازسال ۱۳۷۹ به این مهم اختصاص یافته، حاصل همت والا وگشاده دستی واقف بزرگوار و خیرخوشنام شیرازی، آقای احمد نادر کاظمی است. دانشکده هنرو معماری ازهمان سال تاکنون در این فضای زیبا و فاخر به فعالیت ادامه می دهد. طی این مدت با احداث ساختمان های جدید، فضای آموزشی آن توسعه ای چشمگیر یافته و با کوشش بی وقفه اعضاء هیات علمی و کارکنان پرتلاش و دانشجویان، دانشکده به قطب علمی وپژوهشی یگانه ای در رشته های مختلف در بخشهای هنر، معماری و شهرسازی، در مقاطع مختلف تحصیلی دانشگاهی به ویژه تحصیلات تکمیلی، تبدیل شده است.