طرح تأسیس دانشکدۀ علوم تربیتی و روانشناسی، به عنوان یکی از واحدهای آموزشیِ دانشگاه شیراز، از سویِ زنده یاد دکتر اصغر رضویه به وزارت علوم ارائه شد که در سال ۱۳۵۳ با کلیات و اصول این طرح موافقت شد. در سال ۱۳۵۶ و تحت عنوان دانشکدۀ علوم تربیتی، این دانشکده در نخستین سالِ گشایش، اقدام به پذیرشِ ۳۰ دانشجو در هر کدام از ۷ رشتۀ تحصیلیِ آموزش ادبیات فارسی، آموزش ادبیات انگلیسی، آموزش علوم اجتماعی، آموزش فیزیک، آموزش شیمی، آموزش زیست شناسی و آموزش ریاضی و ۴۰ دانشجو در رشتۀ علوم تربیتی تمود. همان طور که از نامِ رشته ها بر می آید، تربیت نیرویِ متخصص برای آموزش در حوزه های مختلفِ علوم، در دستور کار و رسالت اصلیِ این دانشکده بوده است. همچنین رشتۀ روانشناسی، که تا پیش از سال ۱۳۵۶، زیرمجموعۀ دانشکدۀ ادبیات و علوم بود. به دانشکدۀ علوم تربیتی انتقال یافت و تمامیِ دانشجویانِ مقطع کارشناسیِ ارشدِ رشتۀ روانشناسیِ تربیتی در دانشکدۀ علوم تربیتی به تحصیل خود ادامه دادند. این روند تا زمانِ وقوع انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۵۹ ادامه یافت. پس از انقلاب فرهنگی، در ابتدا رشته های آموزش فیزیک، آموزش زیست شناسی، آموزش شیمی و آموزش ریاضی، به دانشکدۀ علوم و پس از ۲ سال، رشته های آموزش ادبیات فارسی، آموزش ادبیات انگلیسی و آموزش علوم اجتماعی به دانشکدۀ علوم انسانی منتقل شدند. دانشکدۀ علوم تربیتی که تا پیش از انقلاب فرهنگی، به صورت رشته ای بود، تغییر ساختار داد و به ۴ گروه شاملِ آموزش کودکان استثنایی، مدیریت و برنامه ریزیِ آموزشی، مبانی آموزش و پرورش و روانشناسیِ تربیتی تقسیم شد. در ادامه و در سال ۱۳۶۵، بخش تربیت بدنی نیز به دانشکده افزوده شد. در سال ۱۳۸۴، به دنبالِ تفکیک دانشکدۀ علوم انسانی به دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی، اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، بخش کتابداری (علم اطلاعات و دانش شناسیِ کنونی)، به دانشکدۀ علوم تربیتی ملحق شد. در حال حاضر دانشکده با ۷ بخش و در گرایش های گوناگون، در دوره های تحصیلیِ کارشناسی، کارشناسیِ ارشد و دکتری مشغول به فعالیت است.
تاریخچه:
راهاندازی اولین دورۀ کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی و در واقع تأسیس نخستین بخش مستقل و تخصص روانشناسی تربیتی در ایران با همت زندهیاد دکتر رضویه را میتوان از جمله افتخارات این دانشکده عنوان کرد. علاوه بر آن، با پیگیریهای آن روانشاد بود که اولین دوره دکترای روانشناسی تربیتی در ایران به سال ۱۳۷۶ در دانشکده، فعالیت خود را آغاز کرد. همزمان با آن، و به واسطة حضور و همت زندهیاد دکتر سیدعلیاکبر حسینی نیز، دورة دکترای تاریخ و فلسفة تعلیم و تربیت (با گرایش تعلیم و تربیت اسلامی) با پذیرش اولین گروه دانشجویان، فعالیت خود را در دانشکده آغاز کرد.
از برنامههای در دست اقدام دانشکده، میتوان به پیگیری و برنامهریزی برای راهاندازی دورۀ دکترای تخصصی روانشناسی بالینی، دورۀ دکترای روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دورۀ دکترای روانشناسی ورزشی، دورۀ دکترای علمسنجی، دورۀ کارشناسی ارشد روانشناسی سلامت، دوره کارشناسی ارشد روانشناسی دین، و دورۀ کارشناسی ارشد روانشناسی خانواده اشاره کرد. از این میان، دورههای دکترای روانشناسی بالینی و دکترای روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی به تصویب نهایی رسیدهاند و به زودی اولین گروه از دانشجویان در این دورهها، تحصیل خود را آغاز خواهند کرد. همچنین دورة کارشناسی ارشد روانشناسی خانواده مراحل پابانی تصویب را میگذراند.